Met thermische lans werk aan grote lier bij IHC.

Twee pennen moesten we hier uitvloeien met onze thermische lans. Onze klant was al enkele dagen bezig met de demontage klus. Diverse hydraulische cilinders van een reusachtige off-shore lier moesten gedemonteerd worden.

De lier, volledig in de steigers

De meeste pennen lieten zich met de nodige inspanningen uitdrijven. Maar twee koppige pennen uit twee verschillende hydraulische cilinders gaven geen krimp. Één cilinder was met pen en al uit de oren gebrand. Maar deze pen was daarna nog steeds niet te demonteren. Als gevolg hiervan namen ze contact met ons op. De pennen zaten muurvast en de betrokken werknemers waren er na vele verwoede pogingen helemaal mee klaar. Heetstoken, afkoelen, hydraulisch trekken en drukken met 65Ton+100Ton niets hielp. Als gevolg hiervan waren er al erg veel kostbare uren verloren gegaan. De enige mogelijkheid was om de pennen uit te vloeien met de thermische lans.

Een behoorlijke hydraulische cilinder

Snelle opvolging van een oproep voor onze thermische lans.

Na telefonisch contact zijn we meteen onderweg gegaan, want er was haast bij! Bij inspectie bleken de pennen zeer ernstig gecorrodeerd te zijn. Roestvorming tussen een as en passing zorgt ervoor dat de as muurvast komt te zitten. Ter plaatse van de corrosie wordt de as dikker door deze corrosie. Dit zorgt ervoor dat een nauwkeurige passing een soort lasverbinding wordt.

Werkmethodiek thermische lans.

In zo’n geval branden we met onze thermische lans een gat in de axiale richting door de as. Dit gat wordt daarna uitgebrand zodat er een sleuf in de as ontstaat, hierna wordt vanuit het midden de as doorgevloeid tot tegen de passing, zonder dat de passing daarbij beschadigd wordt. De pen kan dan inklappen en na afkoelen eenvoudig verwijderd worden.

Heet werk

pen, na behandeling met thermische lans
Een pen na het thermisch lansen, keurig deelbaar en demontabel.

Met een temperatuur van ruim 3600grC aan het einde van een thermische lans komt het er op aan om exact te weten waar je mee bezig bent. Een fractie van een seconde twijfelen resulteert direct tot forse schade aan de passing. In dit geval lagen de twee pennen er 6,5uur na de oproep allebei uit. De passingen zijn hierbij in-tact gebleven.

Verlies beperken

Vaak komt het voor dat een onderhoudsploeg erg veel uren verliest in alle pogingen om een as of pen te verwijderen. Stapsgewijs wordt er tijdens de werkzaamheden opgeschaald qua gereedschap en uitgeoefende krachten. Ons advies is om niet onnodig lang te blijven tobben. Direct een zware pomp erop, en als dat niet werkt schakelt u ons in. Een thermische lans kan u heel erg veel tijd besparen.

Zie een praktijkvoorbeeld van inzet: https://www.acwholland.eu/video-thermische-lans/

Bezoek ook onze andere site: www.thermischelans.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *