Voor spoedklus naar Italië.

Onze vakkennis met de thermische lans was benodigd in Zuid-Italië. En eenmaal ter plaatse blijkt: thermisch lansen is niet altijd de beste oplossing.

De oproep bereikte ons via een collega bedrijf, een dingend verzoek voor onmiddellijke assistentie aan boord van de Living Stone.

De Living Stone is een schip dat ontworpen is om kabels te leggen in de zeebodem. Het schip is eigendom van DEME,  een internationale groep van firma’s, gespecialiseerd in baggerwerken.

De 85 tons dekkraan aan boord (geleverd door Huisman Equipment) kan zware objecten hijsen en assisteren bij bouw- of afbraakwerken van olieplatformen, aanleg van havens en dergelijke.   

Kabellegger Living stone.

De lagers van de voorste kraanarm zijn versleten en toe aan vervanging. Tijdens de werkzaamheden bleek dat de 2 pinnen waar de voorste arm omheen scharniert muurvast zaten en niet te demonteren waren. Het verzoek was om onmiddellijk ter plaatse te komen en de pinnen te verwijderen met behulp van de thermische lans. Het schip lag in een droogdok in Palermo, Sicilië, Italië.  Even googelen toont 2482km. Dus drie uur later vertrekken we met een volgeladen bus.

Thermisch lansen is niet altijd de beste oplossing

Cilinder (links in beeld) zit bijna tegen de scharnierpen.

Omdat ter plaatse bleek dat het onmogelijk was om de thermische lans in te zetten, moesten we iets anders verzinnen. Een enorme hydraulische cilinder zat zéér kort tegen achterkant van de pinnen aan en dit zorgde ervoor dat er een onaanvaardbaar risico op beschadiging van deze cilinder aanwezig was . We besloten een ochtendmeeting te beleggen waarbij alle betrokken partijen aanwezig waren.

Tijdens de meeting waarbij medewerkers van DEME, crewleden van het schip, monteurs van Huisman Equipment, en wij aanwezig zijn worden de opties besproken. Om de cilinder te demonteren moeten er 2 dikke platen van Fe 690 doorgebrand worden. Deze platen nieuw laten machineren en ter plaatse krijgen kost 2 weken, deze tijd is er niet.

Er werd voorzichtig druk op ons uitgeoefend om toch de thermische lans in te zetten. Een onmogelijke taak, waarbij de kans op gevolgschade aan de cilinder onaanvaardbaar hoog was, we gaven de garantie dat dit de zeer kostbare cilinder zou beschadigen. Tevens opperen we om een laatste poging te wagen de pinnen toch met hydraulische equipment te verwijderen. Dit was door de monteurs van Huisman al geprobeerd, maar door een speciale trekconstructie te fabriceren konden we met een meervoud van de eerder uitgeoefende kracht aan de pinnen trekken. De kans op succes werd klein geacht maar alles was beter dan twee weken vertraging oplopen. Intussen werd de bestelling voor de de 2 dikke platen alvast toch in werking gezet.

Toch succesvol resultaat behaald

Ongeveer 10 uur later zit de volledige crew aan de avondmaaltijd, de 1e pin is inmiddels gedemonteerd. Het plan om met een, door ons aan boord gefabriceerde trekconstructie een enorme kracht uit te oefenen op de vastzittende pin bleek succesvol. Met een klap die door het hele schip hoorbaar was kwam de pin los uit de bronzen bus.   Omdat de we op een steiger op hoogte aan het werken waren en er windstoten van 70km/u voorbij kwamen moesten we het werk daarna staken. De dag hierna werden de voorbereidingen aan de 2e pin uitgevoerd. Deze werd op dezelfde manier gedemonteerd. Omdat we de lastigste pin als eerste hadden aangepakt was het succes bijvoorbaat al gegarandeerd. De harde wind maakt het onverantwoord om de werkzaamheden verder voort te zetten, we werken op een steiger op een behoorlijke hoogte.

pen van kraan verwijderd. thermische lans, acw holland
De pen kwam met een klap los.

Binnen 1,5 dag is de klus geklaard

De volgende ochtend is de wind gaan liggen, in plaats hiervan krijgen we stortbuien over ons heen. Omstreeks 13:00 is de tweede pin gedemonteerd. Onze werkzaamheden zitten erop.

Deze pen weet al wat hem te wachten staat……

We hebben besloten de avondferry van Palermo naar Genua te pakken. Dit scheelt ons 1400km rijden op de terugreis. De rest van de dag assisteren we de monteurs met het plaatsen van nieuwe lagers en de 2 nieuwe pinnen. Een zeer tevreden opdrachtgever, welke meermaals zijn dank uitspreekt laten we ’s-avonds achter.

Heeft u een probleem met pinnen in scharnierpunten of assen welke vastzitten in hun lagers?

Als u alles al geprobeerd heeft en niet meer weet hoe een onderdeel te demonteren:  Neem contact met ons op! We zijn u graag van dienst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *