Gepland onderhoud aan Hebolift 9

Afmetingen van Hebolift 9

Thermische lans voor Hebolift 9.

Het bedrijf “Hebo maritiemservice”, onder andere actief in de branche Heavy Lifting heeft verschillende hefbokken in gebruik. zie: www.hebo-maritiemservice.nl

Nieuw lager

Één van hun drijvende bokken was toe aan een nieuw lager in de hoofdmast. Het betrof hier ingepland onderhoud in maart 2022. De hoofdmast was voorafgaand aan de demontage van de pen in een vaste positie gefixeerd. Nadat de pen door ons bedrijf met de thermische lans was verwijderd werd de boring machinaal bewerkt. Deze manier van werken garandeert een zuivere passing van de nieuwe onderdelen waardoor deze weer vele jaren probleemloos zullen functioneren. 

Grote as ook geschikt voor een thermische lans

Voorafgaand aan de werkzaamheden was non-destructief onderzoek uitgevoerd aan de as welke een afmeting had van ø450x2000mm. Hieruit bleek dat er groefvorming was ontstaan in de passing en as daar waar de hoofdmast om de as heen scharniert. Normale demontage was hierdoor bij voorbaat al uitgesloten. Omwille van een vlotte doorlooptijd van het geplande onderhoud is toen in het voortraject reeds besloten tot inzet van de thermische lans voor Hebolift 9.

De scharnierpen na demontage. Duidelijk te zien is de lengtegroef aangebracht met de thermische lans.
zware jongen

Lastige klus

De as is door ons met de thermische lans in de lengterichting voorzien van een doorlopende verticale snede welke is aangebracht met de thermische lans. Vervolgens is deze snede nauwkeurig doorgevloeid tot tegen de passing. Op deze manier kon de pen krimpen en ontstond er ruimte om de as te kunnen verwijderen.  Een lastige klus gezien de aslengte van twee meter. Deze lengte verhinderd het eenvoudig uitstromen van vloeibare slak welke ontstaat tijdens het thermisch lansen. Na het afkoelen van de as is deze met een 200 Tons hydraulische trekvijzel door ons verwijderd. 

De passing na demontage van de as
Passing gereed voor machineren


Het nauwkeurig thermisch lansen van een pen tegen de passing vereist veel ervaring en gedegen kennis van het gedrag van de vloeipatronen in de vlamboog van de lans. Schade aan een passing ontstaat in een fractie van een seconde. Door onze ruime ervaring hebben we ook dit project weer succesvol kunnen afronden. 

Via deze weg willen we marinerepair.nl bedanken voor de opdracht en de bemanning van Hebolift 9 voor de erg prettige en gemoedelijke werksfeer aan boord. 

Wist u al dat ook voor snijbranden op locatie we de juiste partner zijn? Voor zowel handmatig snijden maar zeker ook met onze snijautomaten zijn we een betrouwbare partner voor een groot aantal bedrijven. https://www.acwholland.eu/werkzaamheden/snijbranden/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *